Det finns några saker som väldigt lätt får en konflikt att springa iväg i intensitet och proportioner. Här kommer en manual till ett riktigt okonstruktivt praktgräl:

Sak eller känslor?
 1. Skyll allt på din motpart.
 2. Kritisera honom/henne på ett personligt plan.
 3. Prata mer än du lyssnar. Avbryt helst.
 4. Lämna sakfrågan och fokusera på dina upprörda känslor.
 5. Utgå från att din motparts syfte är att förstöra för dig.
 6. Tolka allt så att det bekräftar punkt 5.
 7. Dra upp gamla förorätter.
 8. Ge allt för att vinna diskussionen. Seger utropas när motståndaren är förnedrad och förintad.
 9. Uttryck dig så vagt att det inte går att greppa eller bemöta sakfrågan.
 10. Måla upp dig själv som ett offer för den andras ondska och förneka hans/hennes rätt att ifrågasätta eller kritisera dig.

Tyvärr är inte listan ovan endast en parodi på hur konflikter kan hanteras. Det är vanligt förekommande beteenden. Tänk bara tillbaka på konflikter du varit inblandad i eller bevittnat. Hur lätt är det inte att börja ta poäng och släppa fram prestigetänket?

Prestige och ställningskrig, ihop med tävlingar om vem som blivit mest förorättad, kantar väldigt många av de konflikter jag följt, och också många jag varit inblandad i. Det är så lätt att komma ihåg sina egna ömma tår och fokusera mer på dem än på att lösa situationen.

För vissa är det och förblir en sport att vinna konflikter. Vissa söker upp situationer de kan infektera, blåser upp det och skjuter ut sig. Vissa kan eller vill inte förstå att sakfrågan är viktigare än prestige om man vill komma vidare. Inte alla vill komma vidare. Men den som vill undvika långdragna, svårlösta konfliktsituationer bör låta bli punkterna ovan. Vill man däremot skapa lite drama så fungerar listan som manus. Att följa listan är ett väldigt bra sätt att inte vara en sann bitch. Drama Queen på sin höjd. King of Passive Aggressive, kanske. I varje konflikt kan vi välja en roll och ett beteende. Vad väljer du? För att vara en sann bitch behöver du vara rak och ärlig om vad du tycker, liksom om din agenda, och både kräva din och acceptera andras rätt till avvikande åsikter.

En reaktion på ”Bästa sätten att blåsa upp en konflikt

 1. Att till varje pris vilja vinna och bevisa att man själv har rätt är ett dåligt sätt att lösa problem. I affekt med ett förorättat ego är det kanske inte alltid så lätt att höja sig över känslorna – men det går. Om man har målsättningen att lösa och skapa förståelse går det att höja sig över egot, där som i andra fall. Ibland kanske det är bäst att ta en timeout och samla sig, men då får man väl göra det.

  Listan är suverän och en grymt bra påminnelse om vad man bör tänka på vid konflikter och konfliktlösning. Av alla de slag. Mina största problem i konflikter är att jag nog kan bli för vag och ta på mig själv för mycket ansvar och skuld. Det jag tycker är värst att möta är när någon drar upp gamla oförrätter och får konflikten att växa till något mycket större än vad den handlade om här och nu. Det är en sak när det finns ett mönster att hänvisa till för att förklara, men gamla konflikter som är lagda till handlingarna får väl för sjutton vara just lagda till handlingarna.

  Vid närmare eftertanke: Vilken helt suverän grälskola det här inlägget är. Eller rättare sagt när man tänker på punkterna: ”Hur man löser ett gräl”-skola. Grymt bra konfliktlösning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s