Efter ett snuskigt långt uppehåll i mitt bloggande, så kom idag stunden då jag var tvungen att skriva igen. Snubblade över en bloggpost om hur vi lärt oss att alltid bemöta små flickor med glada tillrop om hur SÖÖÖÖÖTA de är. Vi berömmer deras prinsessklänningar, och kramas och gullar med dem. Författaren till bloggen beskriver en situation där hon bet sig i tungan och istället började prata om böcker med den lilla tösen.

Callisto & Gunnar, söta nog, eller vad?
Callisto & Gunnar, söta nog, eller vad?

Tänk om alla gjorde så. Det är givetvis inte fel att tala om att ett barn, pojke eller flicka, är fint eller sött eller välklätt. Men handen på hjärtat. Vad säger du till en flicka i rosa fluffig klänning? Frågar du om hon läst något spännande det sista? Kanske om hon skapat något (barn skapar ju faktiskt hela tiden)? Eller berömmer du änglalockarna mamma fixat, och den ljuvliga klänningen?

Katie Makkai raljerar alldeles briljant över fenomenet med att alla tjejer i första hand ska vara ”pretty”. Hon går fullkomligt loss på en kultur som i första hand tillskriver oss tjejer rollen som ”pretty” (eller så är man inte bra nog). Vi utsätter oss för den ena metoden brutalare än den andra för att få vara ”pretty”. För det är det som räknas.

Jag var aldrig ”pretty”. Ingen söt liten tyst docka som accepterade sin anvisade plats som ”flicka”. Jag hade förvisso de mest bedårande klänningarna, men jag läste och räknade tidigt, klättrade i träd och slogs med pojkarna. Så jag var den konstiga, den som inte passade in. Den som inte brydde mig tillräckligt om att jag inte var ”pretty”. Det bestraffades, förstås. Jag var knappast skolans populäraste tös. Mer på temat ”the weird, ugly kid”. Jomen tänk dig själv. Älska matte som 6-åring, det fattar ju vem som helst att man egentligen borde vårda sina lockar och skaffa en sötare klänning… Jag gjorde inte det. Men jag var nog pretty awesome ändå.

Så nästa gång du möter en flicka, så fundera på om det verkligen inte finns något annat att prata om än hennes utseende. Så otroligt många andra kommer i alla fall att fortsätta prata om det. Du kan bli variationen, och den som breddar hennes bild av vad som är värt något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s